Mituri

Mitul lui Orfeu, mitul lui Gilgameş, mitul lui Sisif… Sunt doar câteva exemple de mituri care pot sta la loc de cinste în cultura noastră generală. Dar ce ne facem cu miturile care se referă la îngrijire şi care pot pune în pericol sănătatea pielii uscate, foarte uscate sau atopice? Le punem faţă în faţă cu realitatea!

Dacă am pielea uscată, am nevoie de o cremă grasă?

Mitul: Dacă am pielea uscată, am nevoie de o cremă grasă?

Din dorința de a scăpa cât mai repede de disconfortul provocat de o piele uscată, avem tendința să folosim creme cât mai grase, mai dense, bogate în emolienți. Nu este întotdeauna și cea mai bună soluție. Este foarte importantă alegerea corespunzătoare a unei creme, pentru a nu crea și mai mari probleme.

Tenul uscat nu trebuie confundat cu cel deshidratat. Un ten uscat este afectat de un dezechilibru lipidic(lipsa sebumului), iar tenul deshidratat suferă de o deficiență de apă. Cauzele pielii uscate sunt dintre cele mai diverse: factori genetici, fumatul, consumul anumitor medicamente sau înaintarea în vârstă, dar pot fi legate și de utilizarea unor produse necorespunzătoare. Atât tenurile uscate, cât și cele grase pot fi lipsite de apă.

Este foarte important ca pielea ta să fie corect diagnosticată înainte să îți alegi produsul de îngrijire. O cremă nepotrivită poate accentua problemele, provocând disconfort, prurit intens și agravând simptomele deja existente.

O poveste ATODERM cu final fericit

Produsele pe care le aplici pe piele trebuie alese cu grijă, în baza recomandărilor experților dermatologi. Gama ATODERM are în componență ingrediente active pure, dermo-restructurante, ce tratează intensiv disfuncțiile pielii uscate, foarte uscate sau atopice. Ideale pentru întreaga familie, produsele dermatologice ATODERM sunt hipoalergene, perfect tolerate de piele, scad reactivitatea acesteia, combat inflamația și pruritul, oferind ingrijire blândă și hidratare durabilă. În plus, cu  ATODERM Nutritive, un produs dermatocosmetic recomandat de către medicii dermatologi, sprijină şi stimulează procesul natural de hidratare a pielii. Crema nu încarcă porii, ci susţine capacitatea de autoreglare a pielii, reechilibrând balanţa naturală de grăsimi şi apă.

Beau apă multă că să-mi hidratez pielea!

Mitul: Dacă beau multă apă, voi avea pielea mai hidratată!

Şi cu acest gând optimist porneşti către sala de fitness cu sticla de doi litri, pe care o bei cu nesaţ pe parcursul antrenamentului. Şi totuşi, setea ta are vreo legătură cu “setea” pielii tale? Cei doi litri regulamentari de lichide te ajută în mod real să combaţi pielea uscată sau foarte uscată?

Realitatea: Pielea unei persoane obişnuite (nu vorbim de cazurile de deshidratare severă) nu reflectă cantitatea de apă pe care aceasta o bea, iar dacă bei multă apă nu înseamnă că îţi hidratezi suplimentar pielea, din interior! Apa băută are un circuit complex, ajunge în intestine, se absoarbe în sânge, este filtrată de rinichi, apoi hidratează celulele corpului, ajungând la celelalte organe ale corpului, înainte să ajungă în piele. Ce trebuie să facem pentru o piele uscată? Să îi asigurăm hidratarea prin crearea unui strat protector la suprafaţă ei şi prin susţinerea funcţiilor ei biologice de apărare.

O poveste ATODERM cu final fericit!

Sfatul nostru: bea zilnic apă, suplimentează atunci când faci efort sau când e foarte cald afară, pentru că apa ajută la absorbţia nutrienţilor, elimină toxinele, facilitează procesele chimice din organism, ajută la menţinerea sănătăţii. Pentru hidratarea pielii, foloseşte produse dermatologice de îngrijire, în perfect acord cu mecanismele ei naturale, care ajută la reglarea echilibrului hidro-lipidic al pielii. Gama ATODERM este alegerea optimă pentru o piele uscată sau foarte uscată, pentru că îngrijeşte blând şi durabil, folosind ingrediente brevetate, biomimetice şi cu puternic efect anti-inflamator, anti-iritant şi hipoalergen. Cu ATODERM pielea ta îşi reglează funcţiile de apărare, îşi păstrează nivelul sănătos de hidratare şi devine suplă, elastică, luminoasă.

Dermatita atopică se ia?

Pentru toate mămicile îngrijorate, avem un răspuns liniştitor: dermatita atopică nu este o boală contagioasă!

Cei mici pot sta fără griji în prezenţa copiilor diagnosticaţi cu această afecţiune a pielii, pot lua contact cu ei şi se pot juca liniştiţi împreună. De unde a apărut acest mit? În primul rând din modul în care dermatită atopică se manifestă: inflamaţie, eritem (pete roşii), vezicule, descuamaree. Persoanele care nu cunosc foarte multe despre dermatită, interpretează în mod greşit aceste manifestări clinice drept infecţii, boli ale copilăriei sau alte boli eruptive transmisibile.

Este adevărat că cel mai supărător simptom al dermatitei atopice este mâncărimea şi, deşi scărpinatul este un factor agravant, copiii se abţin cel mai greu. De aceea este esenţial să le oferim din timp soluţii dermatologice cu eficienţă dovedită, care aduc o ameliorare imediată a simptomelor şi elimină un stres care ziua le afectează socializarea şi starea emoţională, iar noaptea nu îi lasă să doarmă. Creşterea senzaţiei de mâncărime pe timpul somnului se datorează mai ales faptului că hormonul anti-inflamator, cortizolul, se secretă în cantităţi mult mai mici noaptea. Astfel, este esenţială îngrijirea pielii atopice cu produse dermatologice dedicate, atât dimineaţa cât şi seara, la culcare.

Atenţie! O dermatită atopică neglijată poate duce la complicaţii precum infecţiile cutanate bacteriene, fungice sau virale. În timp ce principalul tratament pentru dermatita atopică îl constituie emolierea şi hidratarea pielii cu produse dermatologice specializate (soluţii extrem de prietenoase), sau tratamente cortizonice(nu lipsite de efecte secundare), infecţiile trebuie tratate cu antibiotice, uneori foarte puternice.

Atopia este o boală de piele?

Atopia nu este o boală, dar dermatita atopică da. Atopia este o predispoziţie, în cele mai multe cazuri ereditară, de a dezvolta reacţii alergice, sau de hipersensibilitate

Nu toţi copiii care au un teren atopic dezvoltă dermatită atopică sau alergii. 50% din bebeluşi au pielea uscată, 20% din ei devin atopici. Dacă ambii părinţi sunt atopici, riscul de a dezvolta copilul atopie este de 70%. Cele mai des întâlnite manifestări ale atopiei sunt dermatita atopică, rinita alergică şi astmul.

La primele semne de instalare a unei boli atopice, un diagnostic pus de către specialist este esenţial. Simptomele dermatitei atopice, de exemplu, pot fi foarte blânde sau pot dispărea cu totul printr-un tratament adecvat şi consecvent. Neglijată, dermatita atopică se poate înrăutăţi: pot apărea leziuni eczematoase şi escoriaţii ale pielii care vor fi agresate prin scărpinat (pruritul este de obicei intens, iar cei mici nu îi pot rezista). Condiţiile apariţiei unor infecţii cutanate sunt, astfel, îndeplinite.

Emolierea şi hidratarea intensivă a pielii atopice cu produse dermatologice testate şi recomandate de specialişti reprezintă pasul potrivit în tratarea acestui tip de afecţiune a pielii.

Pot sa fac dermatită atopică de la praf?

Răspunsul este nu. Dermatita atopică este, în proporție covârșitoare, cauzată de factori genetici

Praful nu poate declanșa dermatita, dar o poate agrava, așa cum o poate face și expunerea la alte tipuri de iritanți sau alergeni. Săpunul obișnuit și detergenții perturbă echilibrul pielii și îi înlătură agresiv acel strat hidrolipidic protector, atât de necesar în menținerea elasticității și sănătății pielii. Pentru o piele deja uscată sau atopică contactul cu substanțe iritante poate atrage un dezechilibru cutanat major și poate declanșa manifestări foarte neplăcute ale dermatitei atopice: inflamație, mâncărime, cruste, fisuri. Neîngrijite corespunzător acestea se pot suprainfecta.

Totuși, de ce este important ca pielea atopică să rămână curată și protejată în fața prafului? Pentru că fiind o piele uscată, cu o barieră cutanată ce nu poate oferi echilibrul și apărarea de care ai nevoie, alergenii și alte particule iritante sau patogene au cale liberă de intrare în piele.

Nu doar cei mici suportă cu greu mâncărimea și neplăcerile provocate de pielea uscată. În plus celor mari, dermatita atopică le poate afecta serios confortul vieții sociale. Un program corect de îngrijire a pielii uscate sau cu xeroză (uscăciune severă) înseamnă îmbunătățirea considerabilă a stării de sănătate a pielii și ameliorarea sau înlăturarea simptomelor dermatitei.

Copiii cu obrajii iritați și rosii au dermatită atopică?

Nu este o regulă! Obrajii roșii pot fi un semn al dermatitei atopice, dar pot însemna multe alte condiții ale pielii sau afecțiuni

Înroșirea obrajilor poate fi cauzată și de dermatita seboreică, supraîncălzire, disfuncții ale glandelor sebacee, iritații cauzate de contactul pielii cu îmbrăcămintea sau expunerea la frig, arsurile solare. Legat de acestea din urmă, e important de știut că în cazul copiilor diagnosticați cu dermatită atopică este nevoie de o protecție specială, exclusiv minerală împotriva radiațiilor nocive, care nu fac decât să agraveze pruritul și roșeața.

Pielea bebelușilor este extrem de permeabilă și absoarbe cu ușurință orice substanțe cu care intră în contact (în multe cazuri, simplul contact al obrajilor bebelușilor cu saliva lor poate provoca iritație și roșeață persistentă).

Într-un mod similar, în cazul dermatitei atopice, bariera cutanată este vulnerabilă în fața substanțelor iritante, a prafului și factorilor de mediu. Curățată, hrănită și protejată eficient, pielea își regăsește echilibrul pierdut și reușește să facă față provocărilor la care este supusă.

Dermatita atopică trece dacă ne dăm cu ulei?

Un puseu de dermatită atopică va trece doar cu îngrijire adecvată. Uneori uleiurile vegetale pot agrava situația

Sunt mămici care preferă leacurile în locul produselor dermatologice testate, atunci când trebuie să ia o decizie legată de îngrijirea pielii bebelușilor. Ideea de bază în această alegere este aceea că leacurile sunt “naturale”, deci nu fac rău. Unul dintre cele mai populare astfel de remedii pentru pielea uscată sau cu dermatită atopică a bebelușilor este uleiul; în stare pură, presat la rece, de cocos, de masline sau alte plante.

De ce? Pentru că dermatita atopică nu doar că nu trece cu ulei, dar simptomele se pot agrava. Uleiul de cocos, oricât de pur și natural este considerat un potențial alergen.

A lua decizii legate de tratamentul dermatitei atopice, pielii uscate, foarte uscate sau atopice este o responsabilitate foarte mare. Ia decizia corectă pentru întreaga familie și alege produse dermatologice testate care hrănesc, calmează și tratează, lăsând în același timp porii liberi, încurajând mecanismele naturale de protecție ale pielii!

Stresul poate provoca dermatita atopică?

Nu poate provoca dermatita atopică, dar poate induce, întreține sau agrava un puseu de dermatită atopică

Pe vremuri, existau doctori care credeau că dermatita atopică este cauzată de o tulburare emoțională, dar studiile realizate în prezent arată, cu certitudine, că factorii emoționali precum stresul, anxietatea, furia sau frustrarea nu provoacă dermatita, ci pot doar să o agraveze. De ce? În primul rând pentru că, în toate aceste momente de agitație  apare în scenă așa numitul “hormon al stresului”, cortizolul, inamicul sănătății. El poate altera răspunsul sistemului imunitar și poate înrăutăți simptomele dermatitei, intensificând uscăciunea pielii și inflamația.

O viață sănătoasă, cu suficiente ore de somn și exerciții fizice regulate contribuie la scăderea nivelului de cortizol. Iar pentru o afectiune precum dermatita atopică, acest lucru poate însemna o ameliorare a manifestărilor. De aceea, pe lângă tratamentul zilnic al pielii cu produse dermatologice recomandate de specialiști, pacienții cu dermatită atopică au nevoie de un control al nivelului de stres din viața lor. Este o regulă valabilă la orice vârstă, la cei mici, la adolescenți și la adulți.

Într-un studiu american recent, intitulat Korea Youth Risk Behavior Web-based Survey, s-a constatat că în cazul copiilor și adolescenților, cei “stresați” au cu 49% mai multe șanse să sufere de agravarea manifestărilor dermatitei atopice, decât cei “nestresați”.

N-ai voie la piscină dacă ai dermatită?

Ai voie la piscină dacă îngrijești pielea corespunzător și ești atent la reacțiile acesteia

Conform studiilor, bălăceala care face bine tuturor celor afectați de dermatită atopică este cea în apa de mare (ajută la calmarea iritațiilor, inflamațiilor și mâncărimii). Legat de apa din piscină, răspunsurile sunt împărțite: pentru unii dintre cei afectați de dermatită atopică, simplul contact al pielii cu apa din piscină poate provoca o acutizare a simptomelor. Alți pacienți nu manifestă însă nici un disconfort.

Dacă te numeri printre cei afectați negativ de clorul și chimicalele din apa de piscină, sfatul nu este să eviți complet această distracție. Dar atunci când ieși din piscină, clătește rapid pielea, aplică produse dermatologice de curățare blândă, special create pentru piele atopică, apoi cremă hidratantă. Dacă regulile piscinei îți permit, aplică această cremă și înainte să intri în piscină.

Într-adevăr, clorul are reputația de a irita pielea, dar dacă după ce ieși din piscină pielea se înroșește și apare senzația de prurit, nu este obligatoriu vorba de dermatită atopică. În  unele cazuri, poate fi o manifestare a alergiei sau sensibilității la clor.

Îngrijirea atentă a pielii înainte și după piscină rămâne regula de bază, pentru menținerea sănătății și confortului oricărui tip de piele. Evită să intri în primele ore, după ce apa a fost tratată chimic, întrucat atunci concentrația este cea mai mare. După o perioadă, începe să se evapore și efectul negativ asupra pielii se diminuează.

Mă pot machia dacă am dermatită atopică?

Un ten sensibil, uscat, ușor de iritat poate fi prieten cu produsele de machiaj, sau trebuie să se rezume strict la produse de îngrijire?

Cât de precaută trebuie să fii, dacă ai în program un eveniment important și îți dorești să strălucești? Ai văzut probabil cazuri în care produsele de machiaj au accentuat iritația unui ten uscat, sau ai simțit pe pielea ta efectele unei demachieri agresive și nu știi ce alegere să faci.

Totuși, de ce irită produsele de machiaj? Să o luăm cu începutul: orice pudră e formată din particule mai mult sau mai puțin fine, care pot pătrunde în pori și pot face ravagii, mai ales dacă te confrunți cu provocările unui ten atopic. Soluția ar fi să eviți, dacă evenimentul îți permite (fie, poți face o excepție de revelion!), orice produse de machiaj cu sclipici. Și asta deoarece particulele de sclipici sunt, de obicei, ceva mai mari și mai agresive pentru ten. Alți factori care pun în pericol aspectul sănătos al tenului sunt compușii chimici din produsele de machiaj, texturile abrazive, dure pentru piele, parfumurile. În plus, pentru machiajele rezistente la apă/transfer, demachierea ar trebui făcută doar cu produse speciale pentru înlăturarea acestui tip de machiaj. După care, este esențială aplicarea unei crème protectoare, care să ajute pielea să se refacă (peste noapte).

O poveste ATODERM cu final fericit!

Dar până la demachiere, cum facem să ne machiem cât mai corect? Baza este secretul. Pe un ten curățat eficient dar cu blândețe, folosind produse dermatologice, aplică ATODERM Nutritive Cremă și vei obține o bază excelentă pentru machiajul tenului uscat sau atopic. Această formulă întărește bariera cutanată, făcând-o mai rezistentă pe termen lung, iar tenul devine luminos, hidratat în profunzime, cu un aspect suplu, catifelat. De sub stratul de fond de ten nu vor mai apărea acele cojite inestetice, iar pudra nu va mai agresa pielea uscată, accentuându-i roșeața. În plus, machiajul tău va rămâne fixat pentru mai mult timp. Secretul este să aplici cremă în strat generos cu minim 30 de minute înainte de machiaj, pentru a accentua beneficiile de hidratare, emoliere, calmare și netezire.

Când îți alegi produsele de machiaj, fă-o cu grijă, fii atentă la datele de expirare și încearcă să folosești mai ales makeup mineral, întrucât aceste produse sunt, de cele mai multe ori, hipoalergenice. Așadar, chiar dacă ai un ten uscat, îți poți permite machiajul cel de toate zilele (plus makeup special la evenimente speciale), dacă îi vii în ajutor cu o bază-cremă precum ATODERM Nutritive. Creată din ingrediente active dermatologice pure, ulei de avocado, puternic hrănitor și anti-inflamator, precum și glicerină de înaltă puritate, intensiv hidratantă, ATODERM Nutritive este o formulă patentată de Laboratoarele Bioderma, care scade reactivitatea pielii și se bucură de toleranță excelentă.

Copiii cu pielea uscată au dermatită atopică?

Nu este o regulă!

Pielea uscată poate fi cauzată de o mulțime de alți factori, sau alte afecțiuni sau poate fi pur și simplu uscată constituțional, o “traducere” a bagajului genetic. Este adevărat că mulți bebeluși și copii mici au pielea uscată, dar asta se poate întâmpla deoarece mecanismele proprii de apărare a pielii nu sunt încă suficient dezvoltate. Pielea este mai puțin elastică, mai subțire, pierde cu mai multă ușurință apă și reacționează mult mai puternic la orice factor extern (substanțe dăunătoare, temperaturi extreme, texturi). Dacă în familie există antecedente de atopie (dermatită atopică, astm sau rinite alergice prezente inclusiv la bunici, străbunici sau unchi, mătuși) este bine să acordăm o atenție sporită emolierii cu produse care pot preveni instalarea dermatitei atopice.

Se știe că dermatita atopică, deși tinde să se amelioreze cu vârsta, poate reapărea oricând. Lipsa simptomelor, ca și in cazul alergiilor, nu înseamnă vindecare, ci înseamnă perioade de remisie. Cei diagnosticați în copilărie cu dermatită atopică vor rămâne și la maturitate, cu piele uscată. Este extrem de important să oferim pielii îngrijirea specială de care are nevoie, la orice vârstă, atât în fazele acute ale dermatitei atopice, cât și în perioadele de remisie.

 

O poveste ATODERM cu final fericit

Dacă cel mic are pielea uscată și prezintă, în plus, semne ale dermatitei atopice, (inflamație, eczemă, mâncărime, roșeață), atunci o vizită la medic este cea mai bună abordare. Cu cât începi mai devreme tratamentul corect al dermatitei atopice, cu atât ai mai multe șanse să o ții sub control și să minimizezi șansele ca aceasta să se agraveze. Îngrijește zilnic pielea micuțului cu produse dermatologice din gama ATODERM, create special pentru afecțiunea lui. Astfel vei evita nopțile nedormite, zilele agitate, lipsa de concentrare și irascibilitatea, atât pentru micuțul tău cât și pentru întreaga familie. Să nu uităm că mai ales în perioada de creștere, de formare și de adaptare la viața socială, echilibrul emoțional al copilului joacă un rol covârșitor!

Am găsit niște remedii naturale pentru dermatita atopică. Îmi mai trebuie consult de specialitate?

E de ajuns să pui o întrebare pe un forum destinat mămicilor și nevoia ta de a găsi un tratament pentru dermatită atopică a celui mic își va găsi cele mai diverse răspunsuri. Vor fi mămici care au încercat cu preparate home-made care “n-au ce rău să facă”, altele care au prietene care au auzit de diete-minune, dar sigur vor fi și voci care îți vor recomanda să mergi cu piciul la un specialist dermatolog. De ce? Pentru că multe dintre uleiurile sau unturile naturale brute nu doar că nu sunt soluții pentru afecțiuni precum dermatita atopică, dar pot avea și un puternic efect ocluziv, comedogen, ceea ce înseamnă că astupă porii și nu lasă pielea să respire. Efectul poate fi, din păcate, o agravare a simptomelor, accentuarea iritației, a inflamației și, cel mai important, deshidratarea pielii deja uscate și sensibile.

O poveste ATODERM cu final fericit

Laboratoarele Bioderma au dezvoltat gama inovatoare ATODERM special pentru a răspunde tuturor nevoilor de curățare și îngrijire ale pielii foarte uscate sau atopice. Ceea ce înseamnă că ingredientele active pure, bio-mimetice, au efect intens anti-iritant, anti-inflamator și de calmare, iar utilizarea zilnică a acestor produse ajută la refacerea echilibrului hidrolipidic al pielii.
Dermatita atopică este o afecțiune de durată. Un tratament corect înseamnă un copil mai fericit: fără insomnii provocate de mâncărime, fără complexe cauzate de aspectul iritațiilor și eczemelor, fără o stare permanentă de neliniște și nemulțumire. Pentru a ajunge la tratamentul corect, este important ca cel mic să fie consultat de medicul specialist dermatolog, iar tu să urmezi cei trei pași de mai jos:

  1. Alege-ți un medic dermatolog în care ai deplină încredere și urmează tratamentul prescris de acesta pe întreagă perioadă recomandată. Dermatita atopică nu trece ca prin farmec. La vârste mici, mai ales, puseurile reapar în multe dintre cazuri. Important este să le ții sub control cu un tratament adecvat, să împiedici agravarea lor sau complicațiile precum infectarea.
  2. Vino cu toate întrebările la ține. Înainte de consultație, pune pe hârtie toate necunoscutele, temerile, îndoielile legate de simptomele celui mic. Este important să pleci de la această consultație edificată în legătură cu afecțiunea dermatologică de care suferă și să înțelegi importanța tratamentului care va fi prescris.
  3. Ține un jurnal al tratamentului: notează perioadele de remisie, puseurile de dermatită atopică și gravitatea lor. Scrie, de asemenea, ce dietă urmează micuțul, dacă ai introdus alimente noi sau dacă urmează o medicație anume. Aceste detalii îl vor ajuta pe medicul specialist să observe dacă există vreo corelație între aceste detalii și manifestările dermatitei atopice.
  4. Mergi la toate controalele periodice. Chiar dacă cel mic este într-o perioadă de remisie a bolii, este important să fie evaluat de medicul său dermatolog. Obiectivul tău este să obții perioade de remisie din ce în ce mai lungi și, pe cât posibil, să împiedici reapariția puseurilor. Chiar dacă ele nu dispar cu desăvârșire, atenuarea simptomelor în puseu este o victorie importantă.